Prajitura vesela (reteta pasta de zahar)

Pentru aceasta prajitura am folosit blatul meu de pandispan (gasesti reteta aici), si am acoperit-o cu o pasta de zahar colorata cu coloranti alimentari de la Wilton.

pandispan-imbracat-in-pasta-de-zahar

Ingrediente pentru pasta de zahar:

* 500 gr de zahar pudră
* un pliculeț de gelatină granule de 5 gr
* 30 m de apă
* 50 gr de miere lichidă
* esența de vanilie, sau dacă vă place aroma de migdale

Prepararea pastei de zahar:

Pune granulele de gelatina la inmuiat in cei 30 de ml de apa (atentie, apa sa fie rece) si adauga esenta de vanilie si amesteca usor.
Dupa aproximativ 10 minute pune castronelul in care ai amestecat gelatina cu apa (ai nevoie de un castronel termorezistent de ceramica sau jena) la bain marie deasupra unui vas cu apa care fierbe pe aragaz (la foc mic si fara ca apa sa ajunga la castron, se incalzeste de la aburi).

Cand s-a topit gelatina, se ia de pe foc si se adauga mierea amestecandu-se pana la omogenizare.

Zaharul pudra se cerne intr-un castron si se face o gaura in mijloc in care torni amestecul de gelatina cu miere. Amesteci cu mana si framanti ca la aluat pana obtii o pasta maleabila;

E bine sa ai la indemana si niste amidon alimentar cu care sa iti pudrezi mainile in timp ce framanti (Atentie! nu folosi faina, pasta se va intari!).

Pune un praf de amidon subtire si pe blatul din bucatarie si mai framanta pasta pana cand esti multumita de elasticitatea ei. Trebuie sa se poata intinde usor daca vrei sa o folosesti si pentru acoperire nu doar pentru forme decorative.

Daca simti ca inca e prea lipicioasa mai adauga zahar pudra sau amidon.
Pasta se modeleaza si se intinde cel mai bine imediat dupa preparare, dar daca nu ai timp, o poti tine la frigider invelita in folie alimentara. Dar daca o tii la frigider, inainte de utilizare trebuie sa o scoti si sa o lasi sa ajunga la temperatura camerei ca sa o poti modela.

Cand o intinzi in strat subtire pentru acoperire, pudreaza sucitorul cu praf de amidon.

Colorarea pastei de zahar cu coloranti gel de la Wilton se face prin adaugarea unui varf de scobitoare inmuiat in culoare direct in pasta. (Imparte-o de la inceput in mai multe bilute de pasta daca ai nevoie de mai multe culori).

Eu am folosit de-a lungul timpului atat forme de fursecuri cat si forme speciale pentru a decupa flori si frunze pentru decorarea prajiturilor si torturilor (ca in poza de mai jos a tortului facut pentru sotul meu cand a implinit 40 ani).

Daca nu ai forme speciale pentru decupat poti face mici bilute de pasta iar pentru petale turtesti putin biluta de pasta intre degete si ii faci o dunga pe mijloc cu varful unei scobitori sau cu o frigaruie de lemn putin mai groasa. 

Daca te joci cu diverse nuante de culori vei obtine figurine dragute fara sa ai un mare talent la asa ceva. 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei umpluti in tava de chec

Clatite americane cu banane si fulgi de ovaz

Guacamole cu ceapa (retetele lui Theo)