Pandispan cu capsuni

 

Am să scriu aici rețeta pe care o folosesc eu pentru pandișpan, aceeași pe care o folosesc și pentru blaturile de tort și pentru aluatul de brioșe.

Este o rețetă foarte simplă care, pur și simplu nu are cum să nu-ți iasă dacă urmărești exact toți pașii și care garantează un pandișpan sau un blat pufos, gustos și bine crescut, de fiecare dată.


Ingrediente:

* 6 ouă (cât mai proaspete)
* 250 de grame de faina
* 250 grame de zahar
* 210 ml de ulei
* un plic de praf de copt
* esenta de vanilie sau zahar vanilinat

Cum faci un blat pufos de pandispan care nu da gres niciodata

Sparge ouale si separa galbenusurile cu grija de albusuri. Stiu de la bunica mea ca este foarte important ca bolul in care bati albusurile trebuie sa fie foarte bine spalat, degresat si fara niciun strop de apa. De asemenea, ai grija sa nu scapi niciun strop de galbenus in albusuri. Pentru albusuri foloseste un bol inalt de mixer.

Galbenusurile le pui separat intr-un castronel (eu prefer sa folosesc intotdeauna unul de sticla sau de ceramica) si le amesteci cu un tel.

SFAT! Daca ti se intampla sa faci acest pandispan undeva unde nu ai la indemana un tel, poti folosi cu succes si o furculita sau, si mai bine, o paleta de la mixer.

Amesteca galbenusurile bine si toarna uleiul peste ele putin cate putin amestecand incotinuu ca la maioneza, mereu in acelasi sens, pana incorporezi tot uleiul.

In bolul inalt de mixer adauga prima data un praf de sare si incepe sa mixezi albusurile pana se intaresc. Toarna si zaharul treptat si mixeaza la viteza mare pana obtii o spuma tare, lucioasa si densa (ca de bezea). Dupa ce ai incorporat si tot zaharul adaugi si esenta de vanilie. Zaharul vanilinat se pune odata cu zaharul normal. 

(daca vrei un blat super dulce poti creste cantitatea de zahar pana la 300 de grame (dar nu mai mult), sau dimpotriva, sa pui doar 200 de grame daca nu va place foarte dulce. (Nu am incercat varianta cu indulcitori artificiali, asa ca nu stiu sa iti spun daca rezultatul va fi acelasi ca in versiunea clasica cu zahar).

Toarna apoi galbenusurile in care ai incorporat uleiul si amesteca-le cu albusurile. Din acest moment nu mai folosesti mixerul ci doar o lingura de lemn sau o spatula. 

Faina o cerni in prealabil impreuna cu praful de copt si o adaugi in ploaie treptat amestecand cu miscari largi, de sus in jos, avand grija sa nu ramana cocoloase.
Amestecatul asta al fainii poate sa ti se para o etapa plictisitoare, si poate vei fi tentat/a sa torni toata faina o data sau sa o amesteci cu mixerul (asa cum faceam eu la aluaturi la inceputurile mele in bucatareala) si nu aveam niciodata rezultate multumitoare si nu intelegeam de ce.

Aluatul pentru pandispan sau blat de tort e gata si trebuie sa fie dens ca o smantana groasa si cat mai solid. Daca ai respectat toti pasii, de la amestecul galbenusurilor cu uleiul ca la maioneza si pana la batutul albusurilor si cernerea fainei si incorporarea ei treptat cu miscari de sus in jos, nu are cum sa nu-ti creasca si sa nu iasa pufos.

Pandispan cu fructe

Acest aluat poate fi turnat in forme pentru tort si taiat apoi in 2 sau 3 straturi pentru blat sau poate fi folosit pentru briose daca adaugi fulgi de ciocolata sau stafide. In functie de sezon si de pofta, poti folosi aluatul acesta pentru pandispan de capsuni, de visine sau de fructe de padure.

Eu de data asta am pus 300 grame de capsuni proaspete bine spalate si - ATENTIE - scurse si uscate in prealabil si pudrate cu o lingura de faina ca sa nu se duca la fundul tavii.

Le adaugi pur si simplu in tava (alta greseala de incepator este sa pui capsunile taiate in bolul cu aluat si sa le amesteci acolo. NU FA ACEST LUCRU, blatul nu va mai creste la fel de pufos).

Pur si simplu, capsuni taiate si scurse bine de apa se pun intr-un strat uniform peste aluatul deja turnat in tava tapetata cu hartie de copt si se da tava la cuptorul preincalzit la foc mediu.

Nu am cronometrat niciodata cat dureaza pana este copt pandispanul, ptr ca eu intotdeauna folosesc testul scobitorii, dar nu deschide usa cuptorului in primele 15 minute.

Se felieaza frumos doar daca ai rabdare sa se raceasca complet inainte. Altfel, fiind o prajitura pufoasa, se va rupe.

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei umpluti in tava de chec

Clatite americane cu banane si fulgi de ovaz

Guacamole cu ceapa (retetele lui Theo)