Recicleaza pentru viitorul copiilor nostri!

Trai cu dichis inseamna sa traiesti ordonat, frumos si sanatos. Si nu doar astazi ci si cu gandul la viitor, mai ales la viitorul copiilor.

Multa vreme am ignorat efectul pe care il poate avea uleiul aruncat in canalizare, habar nu aveam cat este de poluant. Pur si simplu asociam colectarea de ulei ars cu obiceiul de pe vremea comunismului, cand gospodinele, din lipsa de ulei pastrau uleiul folosit pentru cartofii prajiti spre exemplu intr-un borcan in camara, ca sa mai prajeasca si data viitoare cu el.

Reciclare ulei ars:

Ajungand sa gatesc pentru familia mea cu ani buni dupa Revolutie, cand ulei se gaseste din belsug pe rafturile oricarui magazin, nici prin cap nu imi trecea sa pastrez uleiul ars.

Cand am citit insa ca un litru de ulei polueaza un milion de litri de apa, m-am ingrozit. Am cautat sa vad ce pot face cu uleiul ars folosit la mancare, si spre fericirea mea am gasit destule alternative.

Am folosit cativa ani serviciile Uleiosul, insa anul acesta nu mi-au mai raspuns la email, asa ca am gasit alta alternativa prin care il pot implica si pe fiul meu si il invat astfel sa fie responsabil si sa nu creasca asa cum am crescut eu, fara sa stie ca uleiul ars trebuie reciclat.

reciclare-ulei-mall-veranda
Acum ducem uleiul folosit la punctul de colectare din Mall Veranda, unde primesti si 1 litru de ulei bun in schimbul a 4 litri de ulei ars.

Reciclare capsule cafea:


Cand am ajuns sa folosesc capsule de cafea deja dupa cateva zile mi-am dat singura seama ca am o noua problema "poluanta". Nu mai trebuia sa citesc nicaieri ca sa imi dau seama ca acele ambalaje de aluminiu ale capsulelor de cafea nu isi au locul la cosul de gunoi.
capsule-cafea

Din fericire, am vazut fix langa punctul de colectare de ulei din Mall Veranda si centrul de colectare al capsulelor de cafea.

Asa ca am rezolvat doua probleme dintr-un singur drum. 

reciclare-capsule-cafea

Ce mai reciclam?

Dupa minunatele programe organizate la scoala in Saptamana Verde, fiul meu a devenit tot mai responsabil si mai atent cu tot ce folosim si apoi aruncam si este primul care ma bate la cap sa reciclam.

* bateriile uzate (in orice recipient de colectare din supermarketuri)

* medicamentele expirate (ceri de la farmacie o lista pe care trebuie sa o completezi si abia apoi le duci medicamentele expirate)

* haine care i-au ramas mici (la punctele de colectare ale Armatei Salvarii, la H&M, sau pe grupul de Facebook freecycle Bucuresti);

* sticle si ambalaje de plastic (aici avem noroc cu programul de reciclare de la bloc prin Supercom, nu trebuie decat sa le punem sortate la ghena de gunoi).

* orice alte obiecte refolosibile - pentru ca ne plac foarte mult proiectele DIY si orele de AVAP de la scoala, transformam cam tot ce ne pica in mana si e bun de aruncat, intr-un alt obiect folositor. Vezi de ex. aici cum am facut dintr-o banala cutie de pastrat conserve o frumoasa vaza decorativa si functionala. 

Reciclati si voi si spune-ti tuturor sa o faca. Si mai ales, invatati-i pe cei mici! Obiceiurile bune se formeaza in copilarie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei umpluti in tava de chec

Clatite americane cu banane si fulgi de ovaz

Guacamole cu ceapa (retetele lui Theo)