Pulpă de ied la cuptor
Dacă vrei să pregătești o pulpă de miel sau de ied la cuptor dar te gândești că nu o să-ți iasă și îți spui în gând "o să fac eu... la paștele cailor" 😕 află că eu știu când este paștele cailor și este chiar un prilej minunat pentru o masă la care să servești un asemenea preparat.
Lăsând gluma la o parte, hai să vedem ce alte ingrediente mai ai nevoie pentru o delicioasă friptură de ied sau de miel la cuptor.
Ingrediente:
* o pulpă de ied (asta am avut eu anul acesta de Înălțare), dar se pregătește exact la fel și în cazul unei fripturi de miel.
* 250 ml vin alb sec;
* 2 legături usturoi verde (sau 2 căpățâni de usturoi uscat);
* frunze de dafin;
* boia de ardei dulce;
* sare și piper;
* 200 ml ulei;
* 3 linguri de oțet
Cum pregătești pulpă de ied la cuptor?
Secretul pentru o friptură de ied sau de miel reușită nu constă în amestecuri complicate de mirodenii, ci e cel mai simplu să te gândești cum îl pregăteau străbunicele noastre. Până la urmă, ied sau miel se mâncau pe meleagurile noastre din timpuri străvechi.
Stai liniștit/ă că nu am de gând să încep cu dacii liberi 😂😀 fie și pentru simplul motiv că ei făceau mielul la proțap, însă, adevărul e că nu trebuie deloc să te complici. Strămătușa sigur nu îl ungea cu sos barbeque și nici nu îl împăna cu felii de lime sau smochine.
Și pentru că am menționat tehnica "împănatului" cărnii... ea este foarte bună dacă e vorba de o pulpă de porc sau altă carne de animal adult. Mielul sau iedul nu au nevoie să fie împănați, dimpotrivă. Dacă vei cresta această carne se vor scurge toate zemurile ei naturale și se va usca la interior.
Tot ce ai de făcut cu o pulpă de miel sau ied este să o lași la marinat minim 24 de ore (dacă ai timp chiar mai mult).
Marinada ptr pulpa de ied se face amestecând uleiul cu vinul și oțetul și adăugând celelalte condimente împreună cu usturoiul tăiat mărunt.
Se unge pulpa bine de tot cu acest amestec și se pune într-o cratiță acoperită în acest amestec la frigider, minim 24 de ore. Dacă ai timp, mai întoarce-o de câteva ori de pe o parte pe alta și unge-o cu lichidul de marinadă.
Un alt secret ptr o friptură fragedă de miel sau ied este să o scoți de la rece cu trei ore înainte să o bagi la cuptor. Carnea rece se contractă și se usucă dacă o bagi direct în cuptor.
Poți să bagi carnea în cuptor direct în tava sau în cratița în care a stat la marinat cu zeamă cu tot. Mai adaugi doar o cană de apă, iar ca să își lase carnea mai multă zeamă pune-i și capac.
Chiar dacă e o carne tânără, dacă vrei o friptură foarte fragedă care se desprinde singură de pe os, las-o la cuptor trei ore, timp în care o mai întorci de pe o parte pe alta și mai torni cu lingura din lichidul din tavă peste ea.
Se servește alături de un pahar de vin alb sec și cartofi noi prăjiți cu cimbru. Da știu, nu aveau dacii liberi vin de Purcari 😂
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu