Cozonac moldovenesc
Reteta aceasta de cozonac moldovenesc o am ramasa mostenire de la bunica mea care era ardeleanca 😉
Dar, pentru ca prietena ei cea mai buna era moldoveanca, voila reteta...
Ingrediente ptr 1 kg de faina
(ies 2 cozonaci mari sau 4 mai mici facuti in tavi de chec)
* 1 kg de faina;
* 320 gr zahar;
* 100 gr unt;
* 150 gr ulei; (se poate pune si doar ulei fara unt - 300 gr ulei)
* 7 oua proaspete;
* o jumatate de litru de lapte;
* o lingurita de sare;
* coaja de lamaie rasa;
* zahar vanilinat;
* esenta de rom
* 2 pliculete de drojdie Dr Oetker
Cum faci cozonac moldovenesc?
Se desfac ouale (se separa galbenusurile de albusuri de seara). Pui o lingurita de sare peste galbenusuri si se lasa la rece in frigider pana a doua zi.
Se cerne faina intr-un lighean mare si se amesteca cu drojdia.
Galbenusurile se freaca cu zaharul cu lingura de lemn pana se fac ca o spuma si se adauga peste ele aromele (zahar vanilinat, coaja de lamaie rasa, esenta de rom).
Se toarna peste faina ouale si laptele caldut (atentie! nu fierbinte), se amesteca si se framanta circa o ora (nu glumesc, atat il framanta bunica) fara ulei.
Uleiul se incalzeste putin (doar caldut) si se toarna o jumatate din el si se framanta iar; apoi restul si iar framanti (in total 2 ore). Trebuie ca aluatul sa se umfle si sa faca mici basicute de aer la framantat.
Se lasa sa creasca aluatul in ligheanul acoperit cu un prosop de bucatarie la temperatura camerei (trebuie sa ai grija sa fie cald in incapere si fara curenti de aer).
Dupa ce a crescut bine, se ia din coca, se intinde pe blatul dat cu ulei si se umple cu miez de nuca macinat amestecat cu zahar sau cacao amestecata cu zahar, sau cubulete de rahat, dupa preferinte. Noua cel mai mult ne place combinatia miez de nuca macinat cu zahar si 3 linguri de cacao (cam 250 gr miez de nuca la un cozonac).
Se ung formele de cozonac cu unt si se tapeteaza cu faina sau se pune hartie de copt, se ruleaza aluatul cu umplutura si se aseaza in forme.
Se mai lasa sa creasca aluatul si in tava apoi le ungem pe deasupra cu o pensula cu ou si se dau la cuptor.
Atentie! Cuptorul trebuie sa fie preincalzit.
Se coace la foc potrivit si se verifica cu scobitoarea, se opreste focul doar cand sunt rumeniti frumis si nu se mai lipeste aluatul de scobitoare.
Iata mai jos si o sugestie de cum poti decora un cozonac cu fulgi de migdale.
Sarbatori fericite si pofta mare!
Comentarii
Trimiteți un comentariu