Cand este... Pastele Cailor?
Pentru că astăzi este Înălțarea Domnului (sau Ispas-ul, cum i se mai spune în popor), creștinii ortodocși se salută cu "Hristos s-a înălțat"!
După ce am să va spun și eu "Adevărat s-a înălțat, o să încerc să vă lămuresc originile unei expresii populare pe care, cu siguranţă, majoritatea ați auzit-o măcar o dată în viață - La Paștele cailor!
Expresie cu sens ușor peiorativ, "la Paștele Cailor" se folosește cel mai adesea pentru a sugera că un anumit lucru nu se va întâmpla niciodată.
Cu toate acestea, în spatele acestei expresii se află o legendă populară care spune că Paștele Cailor este în ziua de Înălțare, înălțarea Domnului Hristos la ceruri, care este sărbătorită de către creștinii ortodocși la 40 de zile de la Paște - Învierea Domnului.
Legenda spune că, la nașterea Lui Hristos, caii au fost singurele animale din staulul din Bethleem unde Maica Domnului, Fecioara Maria L-a născut pe Hristos, care au nechezat făcând gălăgie. De aceea, Maica Domnului i-a blestemat sa nu se sature decat o singura zi pe an, de Inaltare.
Personal, nu imi place deloc aceasta explicatie, pentru ca nu exista in mintea mea o realitate in care Maica Domnului sa blesteme sau sa faca orice lucru negativ fie vreunui om sau animal.
O alta varianta, care pare mai aproape de adevar, este ca Pastele Cailor se sarbatoreste in zilele cand Pastele ortodox si Pastele Catolic se serbeaza in aceeasi zi. Explicatia fiind aceea ca, in trecut, taranii ortodocsi imprumutau de la taranii catolici caii in ziua cand acestia serbau Patele si nu lucrau, si invers. De aceea, singura zi cand caii se odihneau era cea in care si taranii ortodocsi si cei catolici serbau Pastele impreuna.
Comentarii
Trimiteți un comentariu